Broderi

Jeg har arbejdet med broderi siden 2008. Jeg har især arbejdet med de broderier, jeg kalder SPAM-broderier.

Læs om fødslen af SPAM-broderier nederst på siden HELE HISTORIEN

SPAM-broderier er broderier med samme udseende, som man førhen brugte til broderede skriftsteder. Imidlertid broderer jeg en lidt andet tekst, nemlig overskriften fra SPAM-emails, som jeg har modtaget. Et clash i tid og sted og materiale og hastighed og meget andet. Men jeg er stadig tro mod teksten. Det betyder, at har jeg modtaget en mail med små bogstaver, broderer jeg små bogstaver. Og er der stavefejl, broderer jeg stavefejl. Og så videre.

Herunder ses alle SPAM-broderier. Og derunder billeder fra diverse udstillinger og andre sammenhænge.

Der indgår også broderi i udstillingerne Råd, STØJ og Lost and found. Billeder fra disse udstillinger findes i den blandede kategori, da der er andre medier end broderi med i begge udstillinger. Der er også et broderi med i udstillingen ICE CREAM, som ellers primært er en foto-udstilling, og derfor kan findes under Fotografi (link følger).


Alle SPAM-broderier til dato

Her ses alle de SPAM-broderier, der indtil videre er broderet. Alle broderier er fladsyning og broderet i hånden. DMC mouliné nr. 783 på sort 100% bomuld.


Den første udstilling af SPAM-broderier: “LoveMePlease” på Lemvig Museum (2010)

Lemvig Museum havde været så søde at hjælpe mig med at negle det rette udseende (se HELE HISTORIEN nedenfor). Da jeg senere viste dem mine første forsøg på SPAM-broderi, spurgte museumsleder Mette Lund Andersen, om jeg havde lyst at vise dem på museet? Gerne! Udstillingen blev opkaldt efter ét af SPAM-broderierne, og SPAM-teksterne blev krydret med broderede skriftsteder fra museets faste samling.

Pressemeddelelse + katalog (pre-print)


SPAM-broderier on tour

SPAM-broderierne har siden Lemvig Museum været udstillet flere steder.

Herunder ses billeder fra fire SPAM-broderi-udstillinger: LoveMePlease II på Galleri 1900, Erotiske broderier på kbh kunst, Særudstilling på Hygum Kunstmuseum samt særudstilling hos KAFFE på Vesterbro.


Svaret på alt’ – gruppeudstilling i Galleriet på Hesede Hovedgård

I efterårsferien 2021 deltog jeg på gruppeudstillingen “Svaret på alt” sammen med Jan Wessel, Parul Modha, Lotte Agger, Paul Neale og Nicholas Imms.

Jeg deltog med tre SPAM-broderier, der alle havde den samme tekst, “Svaret er her”.


Særudstillingen ‘SKRIV’ på Danmarks Tekniske Museum

I 2015 blev jeg spurgt, om jeg ville udstille SPAM-broderier på en særudstilling på Danmarks Tekniske Museum i Helsingør.

Udstillingen handlede om, hvad udviklingen inden for skriveteknologi har betydet for, hvad vi skriver, hvem der skriver, hvor vi skriver, hvor meget vi skriver. Hvad vi signalerer med den skriveteknologi, vi vælger, og sammenhængen mellem form og indhold.

Da museumsinspektøren ledte på nettet efter et broderet bibelcitat, faldt hun over mine SPAM-broderier, som hun gerne ville vise som en del af udstillingen – som et eksempel på sammenhængen (eller mangel på samme) mellem form og indhold.

Jeg udstillede syv broderier på SKRIV, heraf tre helt nye. Danmarks Tekniske Museum lavede også en kort video om mine tanker om SPAM-broderierne, som kunne ses på udstillingen (filmen er desværre efterfølgende gået tabt).

Udstillingen varede fra 7. oktober 2015 – 14. august 2016. Forlænget til 23. oktober.


Udstilling med POP-UP Kunstnersammenslutningen DIMENSION i Rundetaarn

I 2016 blev jeg inviteret med i POP-UP Kunstnersammenslutningen DIMENSION og udstillingen D I M E N S I O N. KUNST TUR/RETUR KUNST i Rundetaarn.

130 samtidskunstnere var inviteret dels til stiftende generalforsamling for kunstnersammenslutningen, dels til at vælge et værk blandt de 130 værker fra kunstsamlingen ”Sydhavsmalerne”, der var hængt op i Rundetaarn fra udstillingens start.

Ud fra det valgte værk skulle vi hver især skabe et nyt værk – skabe en ny dimension på/til/med/ud fra dette værk. Jeg kunne ikke stå for Nils Nilssons “Bondebryllup” og syntes, at det kaldte på et SPAM-broderi.

Udstillingen varede fra 30. september – 6. november 2016.


Permanent repræsenteret – Hygum Kunstmuseum og TAAM

– Siden 2010 har jeg haft et SPAM-broderi i TAAM; Take Away Art Museum v/Hygum Kunstmuseum. Eftersom TAAM kommer rundt i landet, gav valg af SPAM-tekst lidt sig selv. Læs mere om TAAM her (tekst af Lisbeth Hermansen. Om TAAM som center for interaktiv interventionskunst i det udvidede offentlige rum).

– Siden 2011 har et andet SPAM-broderi været en del af Hygum Kunstmuseums faste samling. Værket blev blandt andet vist i forbindelse med museets 10 års jubilæum i 2014.


Reproduktion af SPAM-broderi på plankeværk i København

– På plankeværk på Nordre Fasanvej, arrangeret af Galleri ØckenLund og Nordre Fasanvej-Kvarteret/Frederiksberg Kommune, 11. oktober 2014 – 16. marts 2015

– På metrohegnet på Kgs. Nytorv, fra april 2015 til juni 2016.

– På metrohegnet på Nuuks Plads, fra juni 2016 til 2018.


Bidrag til Jonas’ Julekort

Jonas’ Julekort, Atelier September, København K, 5.-13. december 2014

Velgørenhedsforening og -udstilling, hvor overskuddet gik til Reden på Vesterbro.


Bestillingsarbejder

Gennem tiden har jeg broderet tekster i SPAM-broderi-look på bestilling.

I forbindelse med åbningen af stedet i 2011 fik BREMEN Teater broderier, som folk kunne navigere efter (plus ét til deres daværende tørkloset til medarbejderne). Og da det nu er et koncertsted, gav jeg dem et ekstra nummer. Det hænger efter sigende backstage. I 2012 forsvandt “ulige numre” … konspirationsteorier lyder, at bandet af samme navn – eller fans af bandet – har været langfingrede, men intet er til dato bevist!

I 2012 bestilte Udenrigsministeriets blad Udvikling broderier til at illustrere en artikel om DANIDAs nye strategi. Ét broderi for hvert af de tre ‘buzzwords’ i den nye strategi. Bladets redaktion var begejstrede for broderierne, men fuldmægtige i ministeriet dømte senere broderierne ude med den begrundelse, at de muligvis ville give forkerte associationer i retning af bagudskuende og altmodisch. I stedet er det ene broderi senere blevet afsat til en gartner, og et andet forsøger at sprede civilisation hos en børnefamilie.


→ → → HELE HISTORIEN

I 2008 havde jeg min første rigtige soloudstilling, og jeg havde bestemt, at den skulle hedde ICE CREAM, fordi det var i juni måned. Ice cream. Is. Hvad handler det så om? Sommerdage. Nydelse? Og straks sagde en stemme i mit hoved: Man skal yde, før man kan nyde. Virkelig? “Det må da være omvendt,” tænkte jeg. Og bestemte mig for at formidle den omvendte budskab. Og formidle det med eftertryk.

Jeg kom i tanke om, at jeg i mit vestjyske ophav ofte havde set broderede skriftsteder hænge rundt omkring. En type broderier, som på én eller anden måde forkyndte sandheden. Man vidste, at det var alvorligt og ikke for sjov. Ingen sidder jo heller og broderer nonsens. Det tager jo tid. Så jeg besluttede mig for at brodere den omvendte sætning i den stil. Lemvig Museum havde netop samtidigt en stor særudstilling af en samling broderede skriftsteder af den ægte vare, og museet var meget behjælpelig med at finde det helt rigtige udtryk.

Men jeg havde aldrig lært at brodere, og da slet ikke fladsyning, som jeg senere lærte, at denne teknik hedder. Men dét kunne min mormor, så jeg allierede mig med hende til at brodere for mig. Pudsigt nok viste bogstaverne sig at være for store til fladsyning, hvorfor hun i stedet brugte kunststing. Men broderiet blev færdigt, indrammet i en brugt ramme og kom med på udstillingen. Nedenfor ses det med genspejling af nogle af udstillingens øvrige værker.

På udstillingen skete der så det interessante, at folk troede, at broderiet var et arvestykke. Fordi det så autentisk ud. Derudover opdagede mange ikke, at teksten var omvendt. Måske fordi den oprindelige, ikke-omvendte tekst er så indgroet hos os.

Konklusionen for mig blev, at sådan et broderi ‘kan noget’. Det har et stærkt udtryk, og der bliver automatisk en form for sandhed over broderiets udsagn. Teksten bliver ophøjet.

Sideløbende havde jeg gået og undret mig over teksten på overskrifterne i de SPAM-mails, der ind imellem havner i min inbox. Nogle af overskrifterne er langt under bæltestedet, men mange er også bare forunderlige og mærkelige. Andre er nærmest filosofiske og poetiske. Og mange er fornøjeligt tvetydige. Og nogle sidder jo og skriver de tekster. Så en dag tænkte jeg: “De skal da broderes”. Og så var SPAM-broderierne født!

Til det første broderi valgte jeg teksten ‘Bring your ass here’. Og da jeg ikke syntes, jeg kunne byde min mormor den slags, kastede jeg mig ud i selv at brodere det. Jeg er vant til at arbejde med typografi i frihånd, så jeg vidste, hvordan det skulle se ud. Og så gik jeg i gang. Min mormor var forbi og så min første udstilling af SPAM-broderierne – som foregik på Lemvig Museum i samme lokale, som de året før havde udstillet samlingen af de originale broderede skriftsteder. Hun har godkendt min teknik og mener, at det ligger i generne.

Min mormor inspicerer broderierne på Lemvig Museum


Rul til toppen