Komplimenter

Jeg interesserer mig for komplimenter.

Jeg samler faktisk på komplimenter. Ikke nødvendigvis til mig selv. Dem vil jeg gerne have, men min interesse for komplimenter stikker dybere. Det handler om sprog, om ord. Det handler om psykologi. Det handler om kommunikation – privat, på arbejdspladsen, på de sociale medier, i det offentlige rum.

Det handler om, at man kan få et smil på læben, når man ser komplimenter i det offentlige rum. At man kan ændre sin egen hverdag ved at bruge komplimenter. At komplimenter smitter – og dermed er en måde at sprede glæde på. Og i det helt store billede handler det om, at verden har brug for flere smil og mere glæde.

Jeg spreder komplimenter både online og offline og alle steder derimellem.

Komplimenter som et kunstprojekt startede i 2014 med projektet “Komplimenter” på Enghave Plads. Projekterne herunder ligger kronologisk baglæns, så scroll ned til 2014, hvis du vil have projekterne fra en ende af.


Komplimenter på Facebook

Jeg samler og spreder komplimenter samt viden om komplimenter her på Facebook: Komplimenter. Klik, del, like og følg.

Del også komplimenter ud IRL, og del dine egne komplimentbilleder på instagram #komplimenter #givdetvidere #compliments #spreadthelove <3


Komplimenter på Kulturmødet Mors 2018

I 2018 var jeg igen med på Kulturmødet Mors med komplimenter. Denne gang var det ikke en officiel del af programmet (da jeg på forhånd ikke vidste, om jeg fik tid til at deltage), så jeg tog bare af sted – bevæbnet med komplimenter og et åbent sind. Sjovt nok mødte jeg flere af de samme, som jeg havde mødt i 2017. Flere sagde direkte, at de siden vores samtale i 2017 havde tænkt en del over ‘det med komplimenter’, og hvordan vi taler sammen. At de var blevet meget mere opmærksomme på det i deres dagligdag … og det var jo faktisk en kæmpe kompliment til kunstneren!


Der blev naturligvis også hængt en masse komplimenter op rundt om i byen.


Komplimenter på Kulturmødet Mors 2017

Komplimenterne var en del af programmet på Kulturmødet MORS i 2017

Årets tema var AT LUKKE OP: “Temaet er samfundets og det enkelte menneskes forhold til omverdenen. Med visionen om, at et åbent sind befordrer gode holdninger og handlinger, opfordrer Kulturmødet til at lukke op – for og til andre, for og til verden, for sindet, tanken, hjertet, kroppen og munden – og indbyder til samtale, samskabelse og samarbejde“. Læs evt. mere om temaet her.

Er der noget, komplimenter kan, er det at lukke op og invitere til samtale. Jeg deltog på Kulturmødet med to kompliment-events:


Snup en kompliment – og giv den videre

A4-sedler med komplimenter, der er lige til at rive af og tage med sig – eller give videre. Byen fyldes med komplimenter, og synligheden skal minde folk om at tage komplimenter ind i deres eget liv.


Hvornår har du sidst fået en kompliment?

Hvordan står det til med komplimenter i Danmark? Jeg går rundt i byen under Kulturmødet, og gennem samtaler tager jeg temperaturen på folks erfaringer med komplimenter. Er vi gode til det? Kan/skal vi blive bedre?

Billeder og uddrag af samtaler blev delt på de sociale medier, primært på Facebook og Instagram.

Herunder set et lille udvalg. Resten af samtalerne fra 2017 er samlet i et album på Komplimenters Facebook-side og kan ses her.

#komplimenter #kmdkKompliment til byen – Kgs. Nytorv

I juni-juli-august 2017 hang YOU LOOK GREAT på Kgs. Nytorv foran Hotel d’Angleterre.

Et skønt sted til en kompliment, der blev fotograferet og filmet i stor stil af både de lokale og de mange turister, der hver dag kommer her – tjek selv #youlookgreat på Instagram (opslag fra 2017).

#youlookgreat #komplimenter #givdetvidere #compliments #copenhagencompliments #spreadthelove


Kompliment til byen – Frederiksberg

I december 2016 fik metrohegnet ved Frederiksberg station sin helt egen kompliment: YOU LOOK GREAT. 

Idéen udsprang af flere faktorer: Dels havde jeg i arbejdet med komplimenter opdaget, at mange mennesker ikke er gode til at modtage komplimenter. Dels syntes jeg, at byen – og dens mennesker – fortjente en kompliment efter at have taget så godt imod mit Kompliment-projekt på Enghave Plads. Så derfor blev denne kompliment skrevet med store bogstaver og med spejl-effekt, så både by og borgere kunne se sig selv i bogstaverne – og ‘få den ind med ske’, så at sige.

Hegnet på Frederiksberg blev åbnet d. 2. december 2016 med taler af både Frederiksbergs borgmester Jørgen Glenthøj, direktøren for Frederiksbergmuseerne Astrid la Cour og kunstneren selv.


Happiness Expedition’ på besøg

Det herlige engelske par Hannah & Phil rejste i 2016-2017 fra England til Bhutan på en Happiness Expedition. Tanken var undervejs undersøge, hvad lykke er. De ville ende i Bhutan, da man her har indført det såkaldte “Gross National Happiness Index”, altså at man på statsniveau måler befolkningens følelse af lykke. Happiness Expedition skulle resultere i både en bog og en dokumentarfilm om deres rejse – og jeg blev interviewet til dokumentaren foran hegnet.


Komplimenter på Sønder Boulevard

I marts 2016 fik komplimenterne fra Enghave Plads en ny, dejlig og 17,5 meter lang plads på metrohegnet på Sønder Boulevard. Her hang de til marts 2017, hvor hele hegnet blev pillet ned for at give plads til metroen.


Stor kompliment til ‘Komplimenter’ – Nominering til Hegnspælen 2014

I 2014 blev “Komplimenter på Enghave Plads” nomineret til Hegnspælen 2014 = prisen for det bedste værk på Byens Hegn i perioden august 2013 til juli 2014.

Komplimenter blev nomineret for at være brugerinddragende og skabe glæde og positiv stemning i byrummet.

Hegnspælen gik til anden siden. Men jeg gik hjem fra prisuddelingen med gode historier om mit projekt: En Enghave Plads-beboer havde slæbt alle sine folkeskolelever fra Nørrebro forbi hegnet, hvor de var vilde med komplimenterne. Et medlem af Vesterbro Lokaludvalg var pludselig begyndt at få en masse komplimenter af en kollega i udvalget, der havde været med til åbningen af Komplimenter … “Jeg har jo lært, at man skal give komplimenter”.


Komplimenter på Enghave Plads

D. 2. maj 2014 blev mit projekt Komplimenter indviet på metrohegnet på Enghave Plads.

Projektet åbnede med fem allerede indsamlede komplimenter, hvorefter alle og enhver blev inviteret til at foreslå nye komplimenter – via Facebook, sedler i de nærliggende butikker eller via komplimenter@kit-k.com.

Herefter blev der løbende sat nye komplimenter på det 16,5 meterlange metrohegn. De nye komplimenter blev løbende udvalgt, skåret ud i træ, malet og sat op på hegnet en efter en, så værket hele tiden ændrede karakter og voksede over tid. I starten én ny kompliment hver uge, herefter hver 14. dag indtil oktober 2014.

Projektet skulle have været afsluttet i oktober 2014, men fik lov at hænge. I foråret 2015 kom fire ekstra komplimenter til.

Komplimenterne fik lov at hænge på Enghave Plads til oktober 2015.

Projektet blev til i samarbejde med: Metroselskabet Byens Hegn og Områdefornyelsen Vesterbro.

PRESSEMEDDELELSE – Komplimenter på Enghave Plads


Fragments of niceness

Fragments of niceness er et projekt, som kom til verden i 2018, og som udspringer af mine Komplimenter.

Læs om projektet under Projekter > Fragments of niceness.
Komplimenter og trivsel

Mit arbejde med komplimenter – og alt hvad der ligger deri af anerkendende dialog – greb så meget om sig, at jeg begyndte at se behov og muligheder rigtig mange steder. For eksempel på mange arbejdspladser, hvor man har så travlt, at man helt glemmer at tale pænt til hinanden. Og det er jo tosset, når vi ved, hvor stor en forskel det gør for den enkeltes arbejdsglæde og generelle trivsel.

I 2015 stiftede jeg derfor komplimenter.dk sammen med min gode og kloge ven Robert Kirstejn Schmidt. Vi tilbyder at gøre jer klogere på komplimenter og anerkendende dialog – blandt andet fortæller vi om, hvad det rent faktisk gør ved vores hormonsystem (og dermed vores fysiske velbefindende), når vi taler pænt til hinanden. Og det modsatte (som rent faktisk er med til at skabe eller øge vores stressniveau). Og vi vil gerne inspirere jer til at bruge komplimenter og anerkendelse i det daglige. Vi holdt også to foredrag hos FOF i København i efteråret 2016, som vi fik forrygende feedback på.

OBS. Komplimenter.dk er for tiden sat på pause grundet travlhed med andre projekter.


Presse om Komplimenter

Se under HVEM -> Presse.


Rul til toppen